Google+
toplogo

Medlemmar intresserade att ta över skolhus


TÅSTARP Publicerad 12 augusti 2013 kl. 22:20 Uppdaterad 22:27
En majoritet av medlemmarna på årsmötet är positiva till att Vi i skolan tar över skolhuset i Tåstarp. Det stod klart när föreningen röstade i frågan under måndagskvällen.

Först hyr Vi i skolan det gamla skolhuset av kommunen för en symbolisk summa. Efter tre år får de köpa byggnaden för 700 000 kronor. Så ser kommunledningens förslag ut.

Samtidigt tar Vi i skolan på sig kostnaderna för huset och rätten till hyresintäkterna.

Under måndagskvällen samlades drygt en tredjedel av föreningens 150 medlemmar för att visa var de står i frågan. Och en överväldigande majoritet ser positivt på ett övertagande. Detta trots den ekonomiska osäkerhet som en stor del av kvällens frågor kom att handla om.

I dagsläget är det meningen att biblioteket ska fortsätta hyra in sig. 84 000 kronor om året betalar kultur- och fritidsförvaltningen för lokalerna. Utöver detta ger gymnastikföreningen omkring 15 000 kronor om året.

Men några garantier för framtiden ger inte kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst (M) när det gäller biblioteket. Tidigare har det funnits förslag om att stänga filialen.

Enligt föreningens ordförande Michael Hansson behöver föreningen att få ytterligare en stabil hyresgäst, gärna en förskola.

– Får vi inte kan det bli svårt att klara ekonomin på sikt.

Enligt kommunledningens förslag ska föreningen ha möjlighet att göra investeringar för att förbättra huset. Vill de köpa skolhuset efter hyresperioden dras investeringskostnaderna av från priset. Innan föreningen tar över huset ska kommunen installera en ny värmeanläggning.

– Det är ett frikostigt erbjudande, säger Åsa Herbst och förklarar att förutsättningen är att föreningen hyr ut till samhällsnyttiga verksamheter.

Under mötet förklarade Michael Hansson att förslaget är ett enastående tillfälle för medlemmarna. Samtidigt betonade han att det krävs ett engagemang från personer utöver styrelsen för att sköta husets underhåll och arrangera aktiviteter.

– Vi i styrelsen kan inte bära detta ensamma.

Förslaget om föreningens övertagande av Tåstarps skola ska behandlas på kommunstyrelsens arbetsutskott under nästa vecka.

Under måndagens möte deltog inga andra politiker än kommunstyrelseledamoten Lennart Engström (KD), som även är medlem i Vi i skolan.

Enligt Michael Hansson gav omröstningen en fingervisning om medlemmarnas inställning, men något beslut fattades inte. Senare i veckan sammanträder styrelsen för Vi i skolan.

– Först då tar vi ställning om vi ska gå vidare med detta, säger Michael Hansson.

Läs artikeln på HD.se

Etiketter: hd / nst

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Google+